W dniu dzisiejszym wspaniali uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Czerniczynie uczestniczyli w warsztatach konserwowania żywności i z poznania sposobów przechowywania ich oraz pokazie tradycyjnego sposobu kiszenia kapusty.

Spotkanie rozpoczęło się spacerem i szukaniem zwiastunów jesieni w ogródku warzywnym. Następnie grupa pod okiem przecudownej Pani Krysi przygotowała pożywny kociołek z warzyw i mięska.

Główną atrakcją warsztatów było przygotowanie kapusty na zimę. Uczniowie czynnie brali udział w procesie kiszenia kapusty. Szatkowali warzywo, mieszali z marchwią, solili i ugniatali. Był ogrom wiedzy o starodawnych zwyczajach jak również śmiechu i zabawy.

Po ciężkiej pracy każdy uczestnik zabrał ze sobą słoiczek wypełniony zdrowym, pełnym witamin jesiennym skarbem. Wspaniała pogoda dała możliwość pogrania w piłkę i zabaw na świeżym powietrzu. Nie mogło zabraknąć również ogniska i pieczonych kiełbasek.

Wyjątkowym uczestnikom dzisiejszych warsztatów dziękujemy za obecność i cudowną atmosferę!

Pełna galeria z warsztatów dostępna na Facebooku Centrum Integracji Społecznej.