Bank żywności prowadzony jest w ramach POPŻ Podprogram 2017. Oto jakie efekty udało się osiągnąć w okresie realizacji współpracy do czerwca 2018 roku.
- W ramach POPŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Lublinie, mieszczącym się przy ul. Młyńskiej 18, 20-406 Lublin.
- Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- ryż biały 4 kg,
- herbatniki 0,6 kg,
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- groszek z marchewką 4 kg,
- fasola biała 4 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
- powidła śliwkowe 1,5 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
- filet z makreli w oleju 1,7 kg,
- szynka drobiowa 3 kg,
- szynka wieprzowa 2,1 kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l,
- kabanosy wieprzowe 0,36kg,
- miód wielokwiatowy 0,4 kg.
- Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 147 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 7,19372 ton żywności;
- 419 paczek żywnościowych;
- posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły 15 osoby
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 15 uczestników