Warsztat gastronomiczny to zajęcia obejmujące przygotowanie do pracy w zawodzie kucharza lub pomocy kuchennej, nabycie umiejętności sporządzania potraw zgodnie z wymogami technologii żywienia i higieny.

Tematami zajęć będą również: wdrażanie do przestrzegania przepisów BHP i ekonomicznego wykorzystywania surowców oraz estetycznego podawania potraw.

Warsztat gastronomiczny będzie zorganizowany w specjalistycznie wyposażonej pracowni zgodnie z wymogami systemu HACCP. Program warsztatu podzielony będzie na bloki tematyczne, które dotyczyć będą przygotowywania określonych grup potraw m. in. potrawy z produktów mącznych, przetwory warzywne i owocowe, kuchnie świata.

Przykładowa tematyka realizowanych zajęć w ramach warsztatu gastronomicznego obejmuje m.in.:

  • przygotowanie do pracy w zawodzie kucharza lub pomocy kuchennej
  • dobra praktyka higieniczna i produkcyjna (GHP i GMP)
  • wdrażanie do przestrzegania przepisów BHP
  • obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych
  • sporządzanie potraw z warzyw
  • sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
  • sporządzanie potraw mącznych
  • ciasta ziemniaczane
  • zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii
  • potrawy z drobiu
  • potrawy z ryb
  • sporządzanie przekąsek zimnych i gorących

Warsztat realizuje zlecenia zewnętrzne w postaci organizacji usług cateringowych na przyjęcia okolicznościowe (wesela, komunie, stypy, obiady, bankiety, spotkania biznesowe). Na co dzień przygotowywane są posiłki dla dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół, głównie z terenu gminy Hrubieszów (m.in. Mieniany, Czerniczyn, Kozodawy, Ślipcze, Dąbrowa, Cichobórz, Szychowice), a także dla maluchów będących podopiecznymi żłobka (Hrubieszów).